Τριχόπτωση στις γυναίκες

trixoptosi-gynekes2Η Τριχόπτωση στις γυναίκες έχει πολλές αιτίες και πολλές θεραπείες σε αντίθεση με τους άντρες γιατί η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία αφορά σ' ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών περίπου το 50-60%, ενώ στις γυναίκες αφορά μόνο στο 20-30%. Έτσι στην περίπτωση των γυναικών μπορεί να εντοπιστεί μια ευρεία ποικιλία παραγόντων, που προκαλούν τριχόπτωση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια, στρες, διακυμάνσεις των ορμονών και παρενέργειες φαρμάκων κ.α. Όποια και αν είναι η αιτία, η αραίωση μαλλιών αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης

Κληρονομική – Αυτή η αιτία είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά επηρεάζει και ένα μικρό αριθμό γυναικών. Γνωστά και στα δύο φύλα ως ανδρογενετική αλωπεκία, προκύπτει από τη μετατροπή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία έχει βλαβερές συνέπειες στα τριχοθυλακία. Οι γυναίκες φέρουν ίχνη της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, αλλά η παρακμή των κυκλοφορούντων γυναικείων ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ορμονών που οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών στην κορυφή ή τις πλευρές του κεφαλιού. Ωστόσο, ελάχιστες γυναίκες χάνουν όλα τα μαλλιά τους.

Άλλες ανισορροπίες ορμονών - Τριχόπτωση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα άλλων ορμονικών ζητημάτων σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής των γυναικών. Τα αντισυλληπτικά χάπια (ή διακοπή τους), η εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ορμονικές μεταβολές, εμμηνόπαυση και υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών σε κάποιες περιπτώσεις) μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών, εφόσον προσκομίσουν επαρκή αναστάτωση στην ορμονική ισορροπία, ωθώντας περισσότερα τριχοθυλακία από τα κανονικά να εισέλθουν στην φάση ηρεμίας.

Εγκυμοσύνη - Ένα στάδιο της ζωής που σχετίζεται με την τριχόπτωση είναι η εγκυμοσύνη. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές μέχρι και μετά τη γέννα, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων ορισμένων ορμονών, παρουσιάζεται έντονη τριχόπτωση. Μερικές φορές η απώλεια των μαλλιών, δεν καθίσταται σαφής πριν από περίπου 3 μήνες μετά την ορμονική αλλαγή, και μπορεί να πάρει άλλους 3 μήνες για τα μαλλιά να αρχίσουν να αυξάνονται κανονικά και πάλι.

trixoptosi-gynekes1

Σωματική ή ψυχολογική ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση - Η ασθένεια ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των θυλάκων των τριχών που εισέρχονται σε λανθάνουσα φάση. Για να αντιμετωπίσουν το άγχος που προέρχεται από ασθένειες - όπως η ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία), ο λύκος, σοβαρή λοίμωξη ή νόσο του θυρεοειδούς - ο οργανισμός μπορεί να παύσει ασήμαντες λειτουργίες όπως η παραγωγή μαλλιών. Η διαδικασία της απώλειας τρίχας και regrowth μπορεί να λάβει 6 μήνες.

Διατροφικά ελλείμματα - Διατροφικά προβλήματα που προκύπτουν από στερητικές δίαιτες ή διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοκ στο θύλακα της τρίχας και να σταματήσει προσωρινά να αυξάνεται. Όπως με την ασθένεια, η ανεπαρκής διατροφή, από πρωτεϊνες, βιταμίνες ή μετάλλα μπορεί να προκαλέσει μια μετατόπιση σε μια προστατευτική λειτουργία που ελαχιστοποιεί ασήμαντους λειτουργίες, όπως η τριχοφυΐα.

Φάρμακα και βιταμίνες - Η χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι το πιο γνωστό παράδειγμα για το πώς μια ιατρική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια μαλλιών. Οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες προκαλούν επίθεση στα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα σε όλο το σώμα, που δεν περιλαμβάνουν μόνον κακοήθειες, αλλά και θύλακες των τριχών. Επιπλέον, η απώλεια μαλλιών είναι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ουρική αρθρίτιδα (μια οδυνηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις). Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών.

Γήρανση - Καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία αναγέννησης των τριχών, τείνει να επιβραδύνεται.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το εύρος των πιθανών αιτιών στα Healthy Hair Clinics το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό δίνει την κατάλληλη αγωγή εξατομικευμένα με γνώμονα πάντα την υγεία των μαλλιών σας.

Μπορείτε να κάνετε τo online διαγνωστικό test, για να διαπιστώσετε αν είναι η ιδανική θεραπεία για εσάς.